Aktuelno


11.Juni, 2015

Održana promocija knjige "Metodika rada školskog pedagoga-psihologa" profesorice Mirzete Hadžić-Suljkić.
Pročitaj više...

05.Juni, 2015

Promocija knjige "Metodika rada školskog pedagoga-psihologa" autorice prof.dr. Mirzete Hadžić-Suljkić.
Pročitaj više...

25.Februar, 2015
Društvo pedagoga i psihologa TK organizuje stručni skup za svoje članove i ostale zainteresovane 27. i 28. februara 2015.godine u hotelu Zlača, općina Banovići.
Pročitaj više...

an image
UG DPPTK
Hasan Kikić 7, Tuzla 7500
Eml: udruzenje@dpptk.net
Phone: +387 35 398 075
Fax: +387 35 398 075

   Aktuelno

Održana promocija knjige „Metodika rada školskog pedagoga-psihologa“ profesorice Mirzete Hadžić-Suljkić


11.6.2015.


betamethason wikipedia

betamethason nasenspray medicinhvormeget.site betamethason 0 5

prednisolon gigt

prednisolon til kat bivirkninger.website prednisolon 25 mg

clotrimazol 960

clotrimazol w ciazy clotrimazol x miconazol clotrimazol 8 mg

tizanidin teva 2 mg

tizanidin 06 http://stofbrugimmunitet.website/tizanidin-stofbrug.shtml tizanidin netdoktor

clozapin infektion

clozapin absetzen http://kapslerkob.website/clozapin-kapsler.aspx clozapin cyp

azathioprin pris

azathioprin http://azathioprinimure.website azathioprin wiki

loratadin hexal

loratadin hexal loratadin pris loratadin actavis

nifedipin uden recept

nifedipin alternova nifedipin.website nifedipin amning

leponex opstart

leponex clozapin leponex vidal leponex clozapine 100 mg

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 11. juna 2015. godine, održana je promocija knjige Metodika rada školskog pedagoga-psihologaprofesorice  Mirzete Hadžić-Suljkić.

 

Na početku rada, kako ističe profesor Milenko Brkić, autorica se ukratko osvrće na kratka razmišljanja o odgoju brojnih autora, počevši od Aristotela do Calgrena naglašavajući naročito misli koje su izravno u funkciji ponuđenog rukopisa. Vrlo precizno određuje njen zadatak navodeći kako je „zadatak Metodike rada pedagoga-psihologa da istražuje i usavršava puteve i načine ostvarenja odgojnih ciljeva i uspješnog rješavanja odgojnih problema. To znači da je za uspješnu realizaciju svih etapa odgojnog i nastavnog procesa neophodno razumijevanje Metodike pedagoško-psihološkog rada.

U daljnjem tekstu autorica razrađuje pitanja područja rada pedagoga-psihologa, njegovog sudjelovanja u planiranju i programiranju rada škole, godišnjem programu rada škole, programiranju vlastitog rada, dotiče suradnju s ravnateljem škole, s nastavnicima, praćenje nastavnog rada, vrjednovanje nastavnog rada, rad s djecom od upisa do izlaska iz škole, osvrćući se posebno na rad s djecom s teškoćama u razvoju, pa sve do rada pedagoga-psihologa s učeničkim organizacija i kulturnom i javnom djelovanju škole.

Promociji su prisustvovali  pedagozi-psiholozi osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona, pedagozi u zasluženoj penziji, predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, studenti, radne kolege autorice, brojni nastavnici i učenici predhodnih generacija Građevinsko-geodetske škole i drugi gosti.

U uvodnom dijelu, moderatorica Edina Fazlić izdvojila je najznačajnije detalje iz biografije autorice knjige. Istakla je da je autorica radila u ustanovama predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja,  srednjoj školi  i na Univerzitetu u Tuzli. Obavljala je poslove školskog psihologa, školskog pedagoga-psihologa, profesora psihologije,  bila je direktorica srednje škole i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Tuzlanskog kantona.  Sada je univerzitetski nastavnik u zvanju redovne profesorice.

To svoje dugogodišnje profesionalno iskustvo, povezujući ga sa teorijskim pedagoško-psihološkim i didaktičko-metodičkim spoznajama, profesorica Hadžić-Suljkić je elaborirala u knjizi Metodika rada školskog pedagoga-psihologa.

Na promociji ove knjige, pozdravne riječi najprije je uputila dekanica Filozofskog

fakulteta docentica Nihada Delibegović-Džanić.

 


Istaknula je da je želja profesorice Hadžić-Suljkić bila da ovo ne bude tek promocija njene nove knjige, nego da ovo bude i promocija važnosti profesije pedagoga-psihologa

 

U ime Društva pedagoga i psihologa obratila se predsjednica Selma Teparić.

 

 

O knjizi su govorili, docentica Ljubica Tomić-Selimović,  profesor  Adnan Tufekčić i

 

 

autorica Mirzeta Hadžić-Suljkić.

 

 

Docentica Ljubica Tomić-Selimović je pročitala dio Izvoda iz recenzije dr. Milenka Brkića, profesora emeritusa, koji nažalost nije mogao prisustvovati promociji, te dala  svoju ocjenu knjige.

Ocjenjujući knjigu „Medodika rada školskog pedagoga-psihologa“ profesorice Mirzete Hadžić-Suljkić profesor Adnan Tufekčić je, između ostalog, rekao da je to jedan od veoma rijetkih univerzitetskih udžbenika na polju metodike rada školskog pedagoga–psihologa kod nas.

 

S obzirom na to da je namjera profesorice Hadžić-Suljkić bila da ovo bude i skup koji će promovisati važnost profesije pedagoga i psihologa, svoje mjesto na ovoj promociji imale su i Munevera Kulović,  Slađana Petrović i Josipa Matošević, studentice Odsjeka za pedagogiju-psihologiju Filozofskog fakulteta. One su prenijele svoja iskustva sa metodičke prakse kojoj je posvećen i značajan dio ove knjige.

Knjiga je prvenstveno i namijenjena studentima Odsjeka za pedagogiju - psihologiju, pedagozima / pedagozima-psiholozima, nastavnicima ali i direktorima škola. Vjerovatno će biti zanimljiva i svima onima koji su uključeni u odgojno-obrazovni proces i teže promjeni u cilju poboljšanja svog rada.

U svom obraćanju profesorica Hadžić-Suljkić je, između ostalog, istakla da je u posljednjih više od pola stoljeća, djelovanje pedagoga-psihologa u razvojnoj djelatnosti  predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, doprinijelo da su u znatnoj mjeri profilirana područja djelovanja i definisani  smjerovi daljnjeg razvoja i veće profesionalizacije stručno-pedagoškog rada.

Razumijevanje i podrška onih koji odlučuju o odgoju i obrazovanju od fundamentalne važnosti su za uspjeh školovanja, zaključila je autorica. 

Na kraju se autorica zahvalila svima onima koji su na bilo koji način, posredno ili neposredno, sudjelovali i dali svoj doprinos u izradi ove knjige.